joi, 26 martie 2009

Ne rugam sau cersim?


Ne rugam la Dumnezeu sa ne dea sanatate. Alte rugi se ridica pentru fericire si realizari. Pomenesc, cu rusine si suparare, si rugaciunile pe care unii "credinciosi" le fac pentru bani, averi sau pentru raul altora. Multe la numar, din pacate. Cele mai multe rugaminti se inalta insa spre cer pentru a obtine implinirea trebuintelor de zi cu zi. “Doamne, ajuta-ma sa… imi reuseasca treaba X,… sa imi iasa bine analizele,… sa iau examenul de permis,… sa imi aprobe marirea de salariu,… sa se faca bunica bine,… sa nu fac vreo prostie etc. ”
Sigur, sint rugaciuni si acestea. E bine sa facem macar atit, daca mai mult nu putem, nu vrem sau nu stim si nici nu-nvatam. Propun o privire mai indeaproape – o privire binevoitoare, dar obiectiva. Daca stam sa ne uitam la ele, a ce seamana, sincer, aceste rugi? Nu stam cumva cu mina intinsa, ca si cum am cersi? “Da-mi aia azi, da-mi ailalta miine, da-mi si mie, da-mi si iar da-mi, Doamne!”
Ni s-a spus sa-l iubim fara de margini pe Dumnezeu, nu? Ca El e Atotputernic si Atotstiutor! Si-atunci, de ce il subestimam si ii spunem noi Lui de ce avem nevoie, cind stie prea-bine? Marii nostri calugari zic asa: slaveste-l pe Dumnezeu in rugaciunile tale, multumeste-i, smerit, pentru tot ce-ti da, bun sau rau, inclusiv pentru boala (o sa abordez separat tema) si nu uita sa faci un exercitiu de admiratie in toata ruga ta. Admira Creatia sublima pe care o ofera ochilor tai, admira oamenii – cea mai iubita Creatie a Lui, admira lumea Sfintilor si Ingerilor ce stau deasupra ta, in vesnicie. Dumnezeu are nevoie de multumirea si de admiratia noastra, pentru ca stie El ce sa faca pentru noi si fara sa-i precizam noi, ca ultimului nestiutor. Nu e seful de la serviciu, caruia trebuie sa-i cerem in scris o marire de salariu. E Dumnezeu. Nu e precupeata din piata, sa-i aratam cu degetul legatura de ridichi. E Tatal. Cel care ne-a creat. Stie de cind ne-am nascut de ce avem trebuinta. Asa stind lucrurile, in logica dreptei-credinte si nu a crezului dupa ureche, e mai lucratoare si grabnic-ajutatoare o rugaciune gen
“Doamne Dumnezeule, rinduieste ce crezi Tu mai potrivit pentru mine, in intelepciunea si bunatatea Ta! Imi pun sufletul si viata in miinile Tale! Fa cum stii mai bine!”
Recunosc ca, personal, am invatat tirziu rugaciunea de multumire. Nici nu zic bine “tirziu” – nu exista asa ceva in credinta! Ca fii ai lui Dumnezeu, avem necontenit in fatza momentul acela in care sa ne caim sincer si sa pornim cu pasi hotariti si senini pe calea credintei adevarate. Exista, intr-adevar, “prea tirziu” – sa te trezesti, in clipa mortii, ca nici nu ai multumit, nici nu ai admirat, nu ai implinit si nu ai respectat nimic din ce ti s-a cerut. Si chiar si atunci mai poti face ceva! Ceva de o importanta capitala – sa-ti ceri, din tot sufletul, iertare! Asa cum a facut tilharul pe cruce. A primit, in schimb, promisiunea Raiului de la insusi Fiul.
Urmeaza citeva minute cu parintele Arsenie Papacioc. Spune cuvinte minunate, mie mi-au mers la suflet. Multe am invatat de la dragul de parinte Arsenie. Sa-l tina Dumnezeu!

6 comentarii:

  1. Foarte frumos articolul si din pacate tare adevarat. Am zis si eu intr-o postare de a mea ca uneori ma simt ca un cersetor in fata lui Dumnezeu, niciodata nu contenim sa Ii cerem ba una ba alta, insa “Doamne Dumnezeule, rinduieste ce crezi Tu mai potrivit pentru mine, in intelepciunea si bunatatea Ta! Imi pun sufletul si viata in miinile Tale! Fa cum stii mai bine!” o voi rosti si eu pentru ca asa e, Domnul stie ce e bine si ce nu, pentru noi.
    Cand mi se intampla cate ceva rau aveam tendinta de a ma supara pe El, dar de-a lungul timpului mi-a dovedit ca nimic in viata nu e intamplator si toate le randuieste cum stie El mai bine, pentru noi. Acum daca e sa mai am cate o cumpana pun altfel problema si imi zic ca nimic nu imi este dat la voia intamplarii.
    O zi frumoasa iti doresc, Sofiana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Diana, tu nu poti fi decit un suflet luminos si o minte deschisa! :) Daca n-ai fi asa, n-ai putea sa vorbesti asa. Esti un copil bun, draga mea. Sa te aiba Dumnezeu in paza, pe tine si pe cei dragi!
    Sa ne-auzim cu bine, Diana!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iar eu iti urez bun-venit, Valy!
    Iti doresc, asemenea, sa ai zile minunate, luminoase ca soarele primaverii si binecuvintate! Te las cu bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc mult! Asa ceva nu iti doreste cineva in fiecare zi, saru`mana! Si pe tine sa te aiba in paza alaturi de fiintele scumpe tie! Somnic dulce :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cioc-cioc.
    -Cine e?
    -Eu sunt, Doamne. M-am ratacit. Nu stiu care e drumul meu. Pe unde sa o iau?
    -Imediat iti dau harta vietii tale. Ai atatea drumuri de parcurs. Sunt multi cei care au nevoie de tine, de zambetul tau, de caldura sufletului tau, de imbratisarile tale.
    Dumnezeu se duce si-mi aduce harta. E atat de frumoasa. Are forma de inima si este inscriptionat numele meu. Intr-un colt, se observa o fotografie de-a mea...dar cu aripi. Zambesc. As rade, dar de fapt, imi vine sa plang. Sunt emotionata.
    -Doamne, mai am o intrebare.
    -Spune, draga mea.
    -Chiar poti face minuni? Exista miracole?
    Atunci, Dumnezeu zambeste -ca de fiecare plan pe care ni-l facem fara sa-i cerem permisiunea - ma ia pe dupa umeri si-mi zice:
    -Da, pot face minuni.
    -Chiar si pentru mine care nu te-am ascultat, am avut perioade in care te-am abandonat si am gandit urat despre oameni?
    -Chiar si pentru tine. Cat de curand. Ai sa vezi! Stii ca nu ma pot supara pe tine. Atunci cand tu crezi ca te-am parasit, Eu de fapt te tin in brate si am mare grija de tine. Te indepartez putin de oamenii care nu stiu sa te aprecieze. Te rog sa-i ierti. Ei au nevoie de rugaciunile tale si de iertarea ta pentru a invata sa traiasca altfel.
    -Tu ma auzi mereu, Doamne?
    -Intotdeauna.
    -Si de ce nu-mi raspunzi cand te intreb: "De ce Doamne iarasi eu?"
    -Iti raspund. Mereu. Sunt lectii de viata. "Ce nu te omoara, te face mai puternic."
    -Multumesc Doamne. Te rog, atunci cand privesc spre Tine, sa-mi dai un semn.
    -Cu siguranta, draga mea. Drum bun si o viata frumoasa. Si...ai grija la miracolul din viata ta. Pe curand.
    Zambesc si incep sa cobor treptele...
    http://bios-doareu.blogspot.com/2009/04/doamne.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Dumnezeu e ata de frumos si luminat..incat noi nu meritam dragostea lui...asta nu e o linguseala..ci o concluzie.

    RăspundețiȘtergere