luni, 16 martie 2009

Iert, dar nu uit!!??


(da si play la Vis'Sonor, e muzica linistita, frumoasa, de suflet - merge cu lectura)

Pornesc cu o marturisire: am spus ani la rind vorba asta. Am rostit-o cu un fel de mindrie chiar. I-am dat mai mereu o tenta vag amenintatoare. Zimbesc, acum, jenata, fiindca nu inteleg de ce ma impaunam atit pentru ca eu "iert, dar nu uit". Oare ce-o fi fost atit de special? Ia sa vedem:
1. cam toata lumea face la fel, nu?
2. sint doar 4 vorbe, dar au o forta negativa incredibila. In clipa in care le spui, iti otravesti prezentul. De ce? Pentru ca te-ntorci intr-un moment dureros din trecut, pe care-l proiectezi pe loc si asupra viitorului, prin promisiunea "nu uit".

Inteleptii lumii si Sfintii Parinti au pus la colt iertarea fara uitare. Au desfiintat-o. De la ei stiu ca daca nu uiti, nici nu ierti, de fapt. E o lupta grea, imposibila in aparenta. Pentru ca intri in razboi cu propriile amintiri.

Incearca, la rece, absolut la rece, dar la modul cel mai serios, sa te gindesti la cineva care ti-a provocat suferinta in trecut. Care ti-a adus multe lacrimi si framintari. Ce simti? Deja te-ai incruntat, probabil. Ti s-a strins inima, dureros, si iti stapinesti un oftat. Nu, evident ca n-ai uitat, din moment ce amintirea e inca atit de vie incit sa-ti provoace toate reactiile astea. Si nici nu ai iertat, pentru ca nu simti pacea pe care ti-ar fi adus-o iertarea, ci incordare. Da, incrincenare. Atita poate sa faca "iert, dar nu uit". Sa tina vie incordarea, sa pastreze sub cheie povara, ani si ani la rind.
Iti propun altceva acum: gindeste-te inca o data la aceeasi amintire dureroasa. Dar fa-o cu blindete, ca si cum te-ai intoarce s-o mingii. Ca si cum l-ai saruta pe frunte pe cel care te-a ranit. Fa-ti acum o cruce, doua, cite vrei tu. Nu te grabi sa le termini repede, fa-le incet, cu gesturi largi, gindindu-te, rind pe rind, la Tatal, la Fiul si la Sfintul Duh. Simti, probabil, cum te invaluie o stare de impacare si de bine, desi te gindeai la ceva neplacut din trecutul tau. Acum spune cea mai puternica si mai simpla rugaciune : "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul (pacatoasa)". Mai spune-o, daca vrei, o data, oprindu-te si constientizind fiecare cuvint. Asta e inceputul adevaratei iertari. Inima ta deja lucreaza in alta lege, simti asta, probabil. E simplu sa ierti si sa uiti, cind il iei pe Dumnezeu ajutor de nadejde.

Frumusetea e ca nu trebuie sa mai inventam noi toate astea, ci doar sa le folosim, spre binele si impacarea noastra. Iar iertarea adevarata, completa, a celor care ne-au gresit in viata, ne conditioneaza fericirea si mintuirea, viata vesnica. E usor sa spui Tatal Nostru asa, ca pe apa. Nu asta e ideea. Ci, cind ajungi la partea cu

"Si ne iarta noua greselile noastre/ Precum si noi iertam gresitilor nostri",

sa fii convins ca "ai iertat" intr-un mod in care si tie ti-ar placea sa te ierte Dumnezeu! Altfel, mai nimic n-am facut! Am mai recitat un Tatal Nostru si asteptam ca Tatal sa fie multumit cu atit. Ca si cum i-ar ajunge doar sa spunem, fara sa si simtim pina in strafundul sufletului si pina la capatul lacrimilor.
Am pastrat pentru final citeva vorbe intelepte, asa, ca sa ne fie sprijin in ginduri si-n fapte .

"A tine minte raul inseamna a fi biruit de rau", spune Sfintul Ioan Gura de Aur

"Impaca-te cu Dumnezeu si multi oameni vor veni sa se impace cu tine" (Sfintul Serafim din Sarov)

"Iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat Dumnezeu pe toti, in Hristos" (Sfinta Scriptura)

14 comentarii:

  1. Draga Sofiana, ce nume interesant! Nu stiu daca este frumos, nu stiu daca inseamna ceva, dar stiu ca este atit de interesant incit te incita, te pune sa te gindesti. Ceea ce este bine, dupa umila mea parere. Spun asta cu intirziere, acum si nu la primele comments-uri pentru ca acum mi-am dat seama.

    Revin la ideea ta de astazi...si eu am fost in acest loc, de care vorbesti tu. Cu o mindrie aproape neexplicabila acum spuneam aceste vorbe. Nu mi-am pus problema ce creau in mine. Nu era important, atunci cind le spuneam decit ca eu imi demonstram mie ca eu sunt cea intelegatoare, cea care este mai inteleapta. timpul si Bunutzu mi-au demonstrat cit de tare eram alaturi cu drumul. In mindria si orgoliul meu nu realizam cit de tare gresesc fata de celalalt, dar si fata de mine. Nu eram mai inteleapta, eram muuult mai nedusa la biserica...A venit, insa o zi in care mi-am reintors fata catre Bunutzu, ziua in care o raza de soare a insemnat cel mai mult in schimbarea mea de atitudine generala. De atunci, eu mi-am redescoperit credinta, cu ajutorul lui si a celei mai simple rugaciuni posibile, Tatal Nostru. Cred ca este important sa simti din suflet credinta. nu cred ca trebuie sa te duci ca un habotnic la biserica si nu cred ca trebuie sa-ti faci cruci indiferent prin fata carei bisrici treci. Cred ca El ni se arata in diferite forme, forme pe care noi, pacatosii le intelegem. Nu trece zi in care sa nu ma gindesc la el si sa-i multumesc, cu vorbe simple si directe pentru ce a deschis in mine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu toata caldura iti urez bun-venit, Irina draga! Cred ca avem, si eu, si tu, si altii, mare nevoie de discutii mai de suflet despre credinta noastra! Asta voi face aici, pe blog! M-am uitat in jur, am ascultat, am citit - si m-am intristat, pentru ca am auzit prea multe cuvinte bisericesti si prea putine omenesti, simple, dar spuse cu emotia trairii credintei! Asa cum vorbeau marii calugari!Parca ei n-ar fi putut sa vorbeasca numai de "sinaxare", "isihasm", etc? Cine si ce ar fi inteles? Dar ei au stiut, bunii si dragii de ei, ca oamenilor care intra 5 minute in Biserica, sa ia Lumina, de Paste, nu trebuie sa le zornai doar dogma pe la nas, ca ii pierzi! In loc sa le cistigi sufletul pentru cele sfinte, ii gonesti! Da, vreau sa vorbim pe inteles, cu exemple din viata noastra, cu contraziceri, poate... Avem nevoie de toate astea ca sa ne invatam unii pe altii sa CREDEM - sa credem frumos, adevarat, cu tot sufletul, in fiecare secunda, si sa nu-l marturisim pe Iisus doar in Taina si ascunzindu-ne dupa cuvinte pompoase si cu zimbete triste, ci cu voce tare, in cuvinte clare si cu bucurie!
    Iarta, uita, crezi frumos si cu voce tare, draga mea! Aici poti s-o faci in largul tau! Mai vino, te-astept cu toata dragostea!:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Sofiana si bine ai venit intre noi, in blogosfera.Deja m-ai cucerit! Scrii atat de frumos si se regaseste atat de mult adevar, caldura si credinta in vorbele tale! Ma inclin pana la pamant in fata acestor oameni ce au credinta in suflete.
    Da, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! O rugaciune ce mamaiuta mea m-a invatat-o si mi-a zis sa o repet in gandul meu ori de cate ori am ocazia.
    Te-am pupat si presimt ca o sa fiu o prezenta constanta in casuta ta virtuala!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru urari si pentru vizita, deopotriva, Diana! Chiar mi-as dori din suflet sa fii o prezenta constanta, pentru ca si tu ai scris din inima!
    Mamaiuta ta te-a invatat cea mai scurta si puternica rugaciune. Eu am aflat de ea mult mai tirziu, dar nu prea tirziu! Ma ajuta sa vad viata altfel si sa am speranta si bunatate chiar si cind pare ca totul se prabuseste. E motorul meu secret :)
    Te imbratisez, Diana, si te astept cu mare drag pe la mine!

    RăspundețiȘtergere
  5. Esti un om intelept,draga Sofiana! Si pe deasupra un nume frumos!E tare,tare interesant ce-am gasit aici...,minunat de frumos!Ma bucur ca te-am gasit acum si te-am citit!Mi-a facut bine si-ti multumesc!Intr-o lume care si-a pierdut echilibrul,tu aduci lumina,speranta,bucuria!Cuvintele gandurilor tale sunt insufletite de-un mesaj curat care are drept tinta inimile fiecaruia dintre noi!Iti doresc sa trezesti caldura iubirii si-a iertarii in cat mai multe suflete!...Si daca nu-ti displace prezenta mea in lumea ta minunata de-aici,mai vin cu mare drag!! PS.Rugaciunea asta scurta(f. draga si mie!) este cumva rugaciunea inimii?Mersi frumos si mai primeste-ma! Rodi

    RăspundețiȘtergere
  6. Rodi, fii binevenita, draga mea, astazi si de cite ori iti face tie placere sa ne intilnim pe-aici! Nu pot sa-ti spun in cuvinte cit de mult ma bucura ce-mi spui! Cind am ajuns la partea cu "mi-a facut bine" am simitit ca-mi mai creste o inima, de drag! Sa te aiba Dumnezeu in paza, draga mea, in toate clipele vietii tale! :)
    Si da, rugaciunea scurta mai are vreo doua denumiri: "rugaciunea lui Hristos" sau, cum ai zis si tu, "rugaciunea inimii". Numai ca "rugaciunea inimii" reprezinta si una dintre treptele rugaciunii rugii propriu-zise - dupa ce ai spus-o cu buzele, o duci in minte ( asta inseamna ca te concentrezi la fiecare cuvintzel, fara sa scapi unul macar) iar din minte, o cobori in inima. Aici e-aici! E o treapta greu de atins, iubita mea... trebuie sa ne straduim din rasputeri, cu toata credinta si fortza noastra. Si trebuie suflet curat si bun, ca sa vrea Dumnezeu sa ne dea rugaciunea inimii - e un dar mare asta! Ca sa-ti dai seama cit de greu e de atins "rugaciunea inimii", iti spun ce zicea dragul de Parinte Cleopa, citind un alt Sfint: "La rugaciunea inimii ajunge unul din zece mii"!!! Adica... daca noi sintem vreo 20 de milioane de romani, doar 2000 dintre noi ar ajunge la rugaciunea inimii!!! iti dai tu seama ce lucrare dumnezeiasca e aici? Si asta nu e inca cea ma inalta treapa a rugaciunii - mai sint. Greu, greu la deal cu boii mici, cum zicea mamaia mea :)) Uite, promit solemn ca postez cit de curind despre "treptele rugaciunii", cu explicatii mai amanuntite, dar nu complicate, cit sa stam noi, asa, si sa despicam firul in patru, draga mea!
    Te imbratzisez si te las cu bine, Rodi! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga mea,in intervalul dintre postarea mea si raspunsul tau,am urmarit cateva marturisiri ale Parintilor Arsenie si Papacioc!Si asta tot multumita tie,draguta mea!Nici nu stii ce emotii au starnit in mine...,ce fior..Cum sa-ti multumesc pt toate astea?!Esti bine documentata si-mi dau seama ca fara un suflet ales ti-ar fi fost mai greu sa redai atata iubire..Mi-ai oferit ocazia sa-i si vad vorbind pe cei despre care citisem atat de multe in revista mea de suflet F.As!Asa este cum zici despre rugaciunea aceea,e o taina desavarsirea ei,o mare incercare s-o rostesti cum trebuie...Saru'mana pt toate cuvintele frumoase cu care m-ai daruit,pt aplecarea plina de caldura asupra randurilor mele si mare slava lui Dumnezeu pt oameni ca tine!Cinste celor ce te-au educat asa si te-au crescut in traditia adevaratelor valori!!Sigur te vei emotiona acum dar cred cu tarie ca atunci cand descoperi ceva de inalta calitate - trebuie sa-i spui cat de minunat e tocmai pt ca el sa fie convins ca face bine ce face si ca e pe drumul care trebuie!Mesajul tau de suflet a ajuns la mine si chiar mi-a facut bine!!..Sa multumim Lui Dumnezeu pt aceste clipe luminoase!Si eu te sarut,draga mea! Rodi

    RăspundețiȘtergere
  8. Si eu citeam F.As, Rodi, dar online - asta pina intr-o zi, cind nu stiu ce a patit linkul lor - n-am mai reusit sa intru, dar o sa mai incerc in zilele ce vin - multumesc ca mi-ai amintit, imi iesise total din minte!
    Apropo de clipele luminoase de care pomeneai, draga mea - stii cum zicea Iisus: "Unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor." (Matei, cap 18) De-acolo ni se trage lumina si de-acolo ne vin cuvintele frumoase, intelegerea si emotiile :)
    Sa ne-auzim cu bine, draga mea, te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Era vorba despre Parintii Arsenie si Cleopa!Mai sus am scris gresit,m-am grabit...

    RăspundețiȘtergere
  10. Stiam, draga mea, am chicotit un pic, ca mi-am dat seama ca e de la graba sau de la oboseala :)) Desi sa stii ca puteai sa lasi si asa "Arsenie si Papacioc" - nu era gresit, pentru ca... mai e un Parinte Arsenie. Boca. Asa ca puteai sa te referi la fel de bine si la Sfintia-sa, cind ai zis "Arsenie". Esti o perfectionista si bravo tie ca esti atit de atenta! Cred ca oamenii care nu lasa nici macar greselile mici-mici necorectate evolueaza mai repede si mai sigur in tot ce-si propun ;)
    O zi binecuvintata sa ai, Rodi! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. buna ziua! e frumoasa povestioara si e si adevarata dar e greu sa gandesti asa intr-o lume in care Dumnezeu nu prea e prezent...si nu poti fi inger intr-o lume de diavoli ca te-ar cotropi, si de aceea cand ierti pe cineva iti ramane in suflet faptul ca a gresit si aproape sigur va mai gresi ca doar stim ce fel sunt oamenii, lupul schimba blana dar naravul ba. viata m-a invatat sa am ochi si la spate ca nu se stie ce ma va lovi si de unde va veni. rugaciunea te ajuta doar sa treci peste aceste lucruri nu sa le stergi cu buretele. pana si Petru s-a lepadat de Hristos...ce incredere sa mai ai in oameni...eu unul mi-am pierdut speranta ca vom trai intr-o lume mai buna. cu Dumnezeu inainte si pace tuturor! va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  12. Bine-ai venit, Tudor! Multumirile mele pentru ca iti exprimi acordul cu cele spuse de mine, cu mici amendamente. M-am intristat insa ca ai zis "intr-o lume in care Dumnezeu nu prea e prezent", dragul meu. E prezent peste tot, in orice clipa - asta e insasi esenta credintei, daca vrei! Nu vor oamenii sa creada sau sa recunoasca interventia divina in vietile lor, chiar si atunci cind e evidenta - dar asta e altceva. Nu inseamna ca nu e prezent pentru ca unii cred ca nu e prezent. E ca si cum i-as spune eu unui orb ca deasupra noastra e un cer albastru si minunat. Si el sa-mi raspunda "ba nu e nici un cer, ca nu-l vad eu!"
    Nu-ti pierde speranta, dragul meu! E tot ce ne mai tine in viata in lumea asta salbaticita si inraita, tocmai fiindca speranta vine din credinta! Speranta e de la Dumnezeu; deznadejdea e de la satana. Aleg speranta, chiar daca ar fi ca lumea sa piara miine. Asta nu mi-l anuleaza pe Dumnezeu si, implicit, nici nadejdea - mor cu ea in suflet, e oricum, mai usor de dus decit deznadejdea, nu?
    Te las cu bine, Tudor, cu toata pacea si speranta ce ne vin de Sus! Sa-ti dea Domnul numai bine! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Sofiana draga, esti intradevar un suflet mare, ma bucur ca te-am intalnit aici, virtual, chiar acum cand am mare nevoie de un ajutor tocmai in aceasta problema: iert dar nu pot uita...

    Cuvintele tale mi-au mers la inima si simt bunatatea cum emana din ele, m-ai facut sa-mi doresc sa dezvelesc sufletul de carcasa de piatra cu care l-am invelit, de teama sa nu-l mai loveasca cineva, dar vorbele tale ma fac sa constientizez ca nu aceasta e solutia, ca nu pot trai la nesfarsit doar eu cu mine insumi. E drept ca sufar, dar mai presus de toate ma bucur ca pot inca simti, ca ma pot inca emotiona la vorbe frumoase si cred in adancul sufletului ca pana la urma voi reusi sa trec momentele grele aduse de cea mai draga persoana din viata mea.
    Inca o data iti multumesc si sper sa fii bine, sanatoasa si sa poti oferi iubire in lumea asta plina de ura.
    Te imbratisez cu mare drag!
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu ai cum sa uiti niciodata. Cand te ranesti suferi, te doare cu timpul trece rana. Dar ramane cicatricea ce-ti va aminti mereu de unde o ai de ce o ai acolo.. Nu te alimentezi singur dar cand esti ranit fi sigur ca rana se va cicatriza si ca va ramane semn

    RăspundețiȘtergere